logo_UWD_CREW

Sjedi 1! - Recenzije PC igara


Nemamo vremena za igranje igara i nismo kompetentne za ocjenjivanje... ali ćemo svejedno to uraditi!
Top 5


Hearts of Iron IV

Hearts of Iron 4 je nevjerojatno kompleksna simulacija Drugog svjetskog rata za koju ce trebati mozda i stotine sati da je savladate, kako kroz igru, tako i kroz razne vodice. Zahvaljujuci, zapravo pa neobicno cistom sucelju jednostavnom za uporabu, najveci problem s kojim smo se susreli u igri bio je onaj pozitivni problem: stratesko planiranje, prilagodavanje ekonomije, i politicke peripetije.

Nevjerojatno veliku mapu svijeta iz cca 1936. godine cini preko 11.000 jedinstvenih provincija, morskih regija i zracnih zona. To je gotovo 250 puta vise u odnosu na mapu kakvu bi imali u drustvenoj igri Rizik. Klima, teren, izmjena dana i noci, vremenske pojave i nepogode, kao i linije za opskrbu simulirane su i animirane za individualne provincije, te sve imaju znacajan utjecaj na kretnje vasih jedinica, te naravno i na borbu. Na tezim nivoima igranja, biti ce primjerice potrebno da se vrijeme razvedri, prije no sto lansirate ofenzivu s oklopnim vozilima ili zrakoplovima.

U igri mozete igrati s bilo kojom nacijom koja je postojala izmedu 1936. i 1939. godine, no iako su velike sile poput Njemacke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva vrlo detaljno kreirane, posebno je iskustvo igrati s manjom nacijom. U Europa Universalis 4 ste, primjerice morali pricekati nekoliko mjeseci ili godina kako bi u zakrpi ili ekspanziji dobili Azteke, no HOI4 je "out of the box" dovoljno mocan da srednje jake ili slabije zemlje prihvate frakciju i ideologiju, kao sto su demokracija, komunizam ili fasizam.


Takve mogucnosti mogu donijeti sate i sate zabave, pogotovo ukoliko se upustite u stvaranje necega sto nema veze s poznatom povijescu, no upravo je to car ove igre. Mozete igrati u ulozi Njemacke koja se prijeti diktatorskim rezimom, no niti u jednom trenutku ne potegne potez toliko radikalan kao u slucaju stvarne povijesti, odnosno nacizma. No posebno je interesantno ukoliko izmisljenu nacisticku povijest isprobate s nekom "beznacajnom" nacijom. Generalno, mogucnosti su doista beskonacne. Bez obzira na put koji odabrate, velika je vjerojatnost da cete imati odredene probleme s performansama, obzirom na kompleksnost umjetne inteligencije, stoga tu ce cak i Core i7 imati poprilicnih problema. Kada vec govorimo o umjetnoj inteligenciji, velika natjecanja medu nacijama i ideologijama u Hearts of Iron 4 su u neku ruku neintuitivna. Odnosno, ne radi se o tome koliko imate komandosa ili tenkovskih bojni. U pitanju je zapetljana simulacija industrije i logistike koje omogucuju, pa... ratovanje. Cak i najdarovitiji zapovjednici s najboljom tehnologijom i najelitnijim vojnicima morati ce se itekako pomuciti da na brz nacin pobijede brojcano nadmocnijeg protivnika, sto zapravo i jest vrlo logicno, prisjetimo li se neuspjelog pokusaja Njemacke pri invaziji na SSSR tijekom koje su Staljinove snage doduse pretrpjele ogromne gubitke, ali su uspjesno sprijecile protivnika pri naumu.

S druge strane, mikromenadsment u igri nije na naglasku, jer cete se baviti vrlo makro stvarima, a kada kazemo makro, tada doista to i mislimo. Upravljati cete potencijalno milijunima jedinicama, i stotinama tvornica posvuda po svijetu, zbog cega herojski pothvati manjih skupina jedinica generalno nece doci do izrazaja. Baviti cete se velikim brojkama i raznoraznim statistikama, no bas je zato Hearts of Iron 4 namijenjen vrlo specificnom dijelu trzista. Primjerice, imate mogucnost prilagoditi svaku diviziju, sve do brojeva bataljuna pjesadija i tenkova, kakvu dodatnu opremu nose, no problem je sto u igri ne postoji nacin pracenja ucinaka tih manjih promjena koje aplicirate, vec sve jednostavno spada u "statistiku". Necete dobiti izvjestaje o tome koliko je vasih lovaca oboreno s neba, te tko ih je oborio, zasto se vasi tenkovi kvare, itd. No kada je u pitanju logisticko ratovanje, Hearts of Iron 4 ovdje pokazuje svoju veliku snagu. Sucelje je vrlo citljivo; odmah je jasno koliko oruzja, terenaca i zrakoplova proizvodite; hocete li u proizvodnji dostici zahtjeve onoga sto se dogada na terenu. Mapa opskrbe odlicno prikazuje smjerove kojima je najsigurnije marsirati, uz podatke o terenu, vremenskim prilikama i dostupnosti transportne infrastrukture. Ukratko, onaj tko dobro planira, pobjeduje.

Politicki sustav u igri je pomalo mrsav, no zadovoljavajuce funkcionira pri emuliranju stvarnih ratnih dogadaja s pocetka 20. stoljeca. Mehanika nazvana "World Tension", koja se podize kroz agresivne radnje, kao sto je u slucaju njemackog aneksiranja cehoslovackih Sudeta, ili pak kao kada je Japan spalio Nanjing. U tom trenutku, iako znamo sto sljedece slijedi, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD ne mogu se ujediniti kako bi Hitlerove namjere sasjekli u korijenu, vec moraju cekati njegov potez, kao i eskalaciju situacije. Problem u svemu tome jest sucelje za ratovanje u zraku i na moru, obzirom da nije ni izbliza intuitivno kao sucelje za kopnene snage. No, iako cete se susresti s odredenim manjkavostima, Hearts of Iron 4 predstavlja mozda i najrobusniju grand strategiju za ljubitelje povijesnih dogadaja i Drugog svjetskog rata.

Zakljucak - Hearts of Iron IV je snazan kandidat za ultimativnu grand strategiju, a najveci problem prema kojem bismo uprli prstom odnosi se na performanse, odnosno u trenucima kada umjetna inteligencija postane prevelik zalogaj cak i za najsnaznije centralne procesore. No u svemu ostalome, ovaj je naslov apsolutno briljantan, cak i ukoliko moramo spomenuti da trebate uloziti doista mnogo vremena kako bi savladali izuzetno kompleksan gameplay. No, Hearts of Iron IV ce vas itekako nagraditi za vas trud.

Naziv igrice:Heart of Iron 4
Razvojna ekipa: Paradox Development Studios (ZDA)
Žanr:Strateške igre
Platforma:PC, MacOS
Datum izlaska: 6.6.2016
Cijena:39,99€
OCJENA:


Fantastična simulacija
Fokus na resurse
Mogućnost stvaranja vlastitog scenarija


Loš izvještaj o bitkama
Problemi s performansama