logo_UWD_CREW

Sjedi 1! - Recenzije PC igara


Nemamo vremena za igranje igara i nismo kompetentne za ocjenjivanje... ali ćemo svejedno to uraditi!

Rise of Nations

    Rise of Nations računalna je strateška igrica izdata 2003 (prije 13 godina !) i smatra se jednom od najvećih strateških igrica u realnom vremenu.

RiseOfNations

Na početku svake igre bira se jedna od 18 mogućih nacija, od kojih svaka ima neke posebnosti. Svaki igrač dobija svoju početnu teritoriju, a cilj je pobjediti na jedan od četiri načina – imati najviše teritorije, uništiti neprijatelja, graditi svjetska čuda ili imati najviše bodova.

riseofnations

Igra se proteže kroz period od 6000 godina, počevši od drevnog doba, klasičnog doba, srednjeg vijeka, doba baruta, prosvjetiteljskog doba, industrijskog doba, modernog doba i zadnjeg informacijskog doba. Svako doba ima svoje građevine – civilne ili vojne, građane i vojnike, te čuda.

riseofnations

Čuda su vrlo važan dio igre i zahtjevaju dosta radnika i resursa. To su Viseći vrtovi, Kolos s otoka Roda, Piramide, Koloseum, Zabranjeni Grad, Vojska terakota, Crvena utvrda, Poculanski Toranj, Hram u Tikalu, Versaj, Angkor Wat, Taj Mahal, Kip slobode, Eiffelov toranj, Kremlj, Svemirski program i ubrzivač čestica. Osim što svaki od njih daje određene prednosti, ovaj dio mi se svidio jer je jako poučan.

riseofnations

Kontrole su sjajne, mapa je relativno pregledna a pažnja je posvećenja i detaljima što se može vidjeti pri uvećavanju mape. Vrijeme potrebno da se završi zavisi od izabranog tipa i težine igre. Podržan je i mmultiplayer. Poseban plus za glazbu kroz cijelu igricu.

riseofnations

Godina izdavanja: 2003


Minimalni sistemski zahtjevi:

  • CPU 500MHz / 800 MHz
  • 128 MB RAM-a
  • Win 98 / XP / 2000
  • 16 MB 3D GPU
  • 7GB prostora


Ocjena:


ocjena_osam